Seurakunnan_luontainen_kehitys-31

Seurakuntatutkimuksen tuloksen avulla voidaan peilata oman seurakunnan (= aktiiviseurakuntalaisten ja johtajiston) toimintaa ”aivan itsestään kasvun” aikaansaajiin nähden. Niitä ovat: Voimaannuttava  johtajuus, Lahjoihin perustuva palvelutehtävä, Intohimoinen hengellisyys, Toimivat rakenteet, Innoittava jumalanpalvelus, Kokonaisvaltaiset pienryhmät, Tarveperusteinen evankeliointi, Rakkaudelliset ihmissuhteet.

Kaikki ne ovat raamatullisia ja yhtä tärkeitä, mutta eivät yhtä ajankohtaisia seurakunnan kehittämisen (reformaation) kannalta.

heikoinlenkkiSeurakunnan laadullisen ja määrällisen kasvun kannalta on todettu olevan tuloksellisinta keskittyä heikoimpaan lenkkiin, laadultaan alhaisimpaan kasvutekijään. Se vaikuttaa jumalanpalveluksiin osallistujien määrään samoin kuin vesisaavin matalin lauta veden määrään. Seurakunnan toiminta-alueiden heikoin lenkki ja kasvuvoimaan vaikuttavien laatutekijöiden kokonaisprofiili saadaan selville SLK-tutkimuksella, johon kutsutaan 30 aktiiviseurakuntalaista. Määrä on riittävä suurissakin seurakunnissa, pienissä seurakunnissa vastaajia voi olla vähemmän.

Tutkimustulokseen pohjautuva toimintasuunnitelma auttaa puhaltamaan yhteen hiileen. Toiminnan kehittäminen on perusteltua, määrätietoista ja tuloksellista. Paavalin sanoin: Minä en siis juokse päämäärättömästi enkä nyrkkeillessäni huido ilmaan (1. Kor. 9:26).

Suositus vapaitten suuntien seurakunnille

Kansainvälisessä ”SLK-perheessä” on yli 70 000 seurakuntaa yli 70 maassa. Suomessa SLK-tutkimusten tekemiseen on osallistunut noin 150 seurakuntaa eri kirkkokunnista ja herätysliikkeistä. Saatujen kokemusten perusteella Suomen Vapaitten kristittyjen johtohenkilöistä koostuva neuvosto (SVKN) ja Helluntaiherätyksen talvipäivät (nykyinen Syyspäivät) suosittelevat seurakunnille SLK-tutkimuksen toteuttamista ja SLK-työkalujen käyttöönottoa.

stefan-kunze-16862.jpg

Soveltuu myös suurille kansankirkkojen seurakunnille

SLK-tutkimuksia ovat tehneet myös Suomen evankelisluterilaiset seurakunnat ja niiden yhteisöt. Niiden suuri jäsenmäärä ei ole este tai haitta tutkimuksen toteuttamiselle, koska tutkimus ”mittaa seurakunnan sydämen tilaa”, aktiiviseurakuntalaisten toimintaa ja kokemuksia. (Monissa vapaiden suuntienkin seurakunnissa on satoja tai jopa tuhansia aktiivisia osallistujia ja vastuunkantajia.)

Kirkkoherra ja SLK Suomi ry:n puheenjohtaja Juhana Markkula kertoo mielellään lisää SLK-tutkimuksen ja –kehitysprosessin toteuttamisesta evankelisluterilaisessa seurakunnassa.

Juhana: juhana.markkula@evl.fi, +358 44 788 1155

– Lue perusohjeet tutkimuksen järjestämisestä

– Tarkempia toimintaohjeita.

– Linkki sähköiseen tutkimuksen tekoon

– Katso video: SLK -TUTKIMUS, merkitys ja toteutus