Tässä muutamia vastauksia kysymyksiin, joita meille esitetään.

Kun sinulla on kysymys, johon ei vielä täältä löydy vastausta, lähetä kysymyksesi tästä.

1.  Kuinka pääsen alkuun?

Schwarz ”Aivan itsestään – polku” -kirja esipuheessa: ”Muuan koulun opettaja, joka osallistui yhteen konferenssiini, esitti minulle kohteliaisuuden, joka osoittautui verhotuksi arvosteluksi. ”Kirjasi antavat enemmän kuin lupaavat”, nainen sanoi silmissään ilkikurinen katse, joka sai minut odottamaan sanaa ”mutta”. Hän ei tuottanut pettymystä. ”Mutta”, hän sanoi harkitun tauon jälkeen, ”olet valinnut harhaanjohtavia nimiä. Kun ostaa kirjan seurakunnan kehityksestä, kukaan ei odota lukevansa tulemisesta enemmän Kristuksen kaltaiseksi, voimaantuneemmaksi tai vain menestyneemmäksi. Mutta se on kaikkien kirjoitustesi ydin. Opettajana arvioisin kirjojasi seuraavasti: ’Olet esittänyt hienon perustelun henkilökohtaisesta kehityksestä, mutta valitettavasti et ole käsitellyt esittämääsi aihetta.'”

Merkittävä osa alkuun pääsemistä on henkilökohtainen Kristuksen kaltaisuuten kasvaminen. Aloita siitä.

aidan-meyer-130612

2.  Kuinka seurakunta pääsee alkuun?

Selvittäkää SLK-tutkimuksen avulla seurakuntanne vahvuudet ja heikkoudet. Tämän jälkeen näitä terveiden seurakuntien laatutekijöitä kehitetään paremmiksi.

”Kun julkaisimme tutkimuslöytömme 18 vuotta sitten, monet eivät ymmärtäneet, että jokainen tunnistamamme seurakuntakasvun periaate kuvaa ainoastaan käytösmalleja, joita joko sovellamme tai emme. Kun on kyse seurakuntaelämästä, ei ole eroa henkilökohtaisen kehityksen ja seurakuntakehityksen välillä. Kehitämme seurakuntaa kehittämällä ihmisiä. Parannamme seurakunnan laatua parantamalla ihmisten laatua. Mahdollistamme seurakunnan terveyden mahdollistamalla ihmisten terveyden.”

”Kuulostaa vakuuttavalta”, sanot. ”Mutta voitko selittää tarkemmin? Mitkä seurakuntakasvun periaatteet te täsmälleen tunnistitte? Ja millä tavoin kukin niistä kuvaa käytösmallia, joka on ratkaiseva juuri minulle?”

Avaan kannettavan tietokoneeni ja näytän sinulle taulukon (sivu 23). ”Tämän taulukon vasemmanpuoleisessa sarakkeessa näet ne kahdeksan avainperiaatetta, jotka tunnistimme tutkimuksessamme vertaamalla kasvavia ja ei-kasvavia seurakuntia. Koska jokainen niistä määrittelee seurakunnan laatua, kutsumme niitä ’terveiden seurakuntien laatutekijöiksi’. Nämä kategoriat ovat ratkaisevimpia organisaatiotasolla. Millään seurakunnalla ei ole varaa lyödä laimin yhtäkään näistä kahdeksasta laatutekijästä.” Schwarz ”Aivan itsestään – polku” -kirjassa.

3.  Aivan itsestään?

Olet ehkä kuullut SLK:ssa mukana olevien puhuvan aivan itsestään -kasvusta. Miten maalaat maailmasi -kirja kertoo seuraavaa:

”Aivan itsestään” -kasvu Raamatussa

Käsitteenä ”aivan itsestään” -kasvu on peräisin Jeesuksen opetuksesta, jossa hän käsittelee Jumalan valtakunnan dynamiikkaa. Siitä kerrotaan Mark. 4:26–29:ssä: Jeesus sanoi: ”Tällainen on Jumalan valtakunta. Mies kylvää siemenen maahan. Hän nukkuu yönsä ja herää aina uuteen päivään, ja siemen orastaa ja kasvaa, eikä hän tiedä, miten. Maa tuottaa sadon aivan itsestään, ensin korren, sitten tähkän, sitten täydet jyvät tähkään. Ja heti kun sato on kypsynyt, hän lähettää sirppinsä, sillä korjuun aika on tullut.”

stephen-radford-121532

Tämä vertaus osoittaa selvästi, mihin ihmiset kykenevät, mitä heidän pitäisi tehdä ja mihin he eivät kykene. Heidän tulisi kylvää ja korjata satoa; he saavat nukkua ja herätä. Mutta he eivät millään pysty tuottamaan satoa. Tekstissä sanotaan, että maa tuottaa sadon ”aivan itsestään” (kreikan kielessä on käytetty käsitettä automate). Lukemattomissa seurakunnissa yritämme silti täsmälleen päinvastaista: ponnistelemme saadaksemme seurakunnan kasvamaan omassa voimassamme, ja lopulta meillä ei ole kylliksi puhtia tehdä sitä, mitä meidän varsinaisesti oletetaan tekevän: kylvää ja korjata satoa.”

cropped-3-color-logo2.jpg

4.  Mitä nämä värit tarkoittavat?

”Seurakunnan luontainen kehitys ei ole markkinointikikka, jolla yritetään saada enemmän ihmisiä osallistumaan seurakunnan toimintaan. Pikemminkin se on luotu sellaisen hengellistä kompassin ympärille, joka auttaa sinua kokemaan Jumalan koko täyteydessään — varsinkin Jumalan luonnon ne puolet, jotka sinun on vielä löydettävä.

Samalla se auttaa sinua tarkastelemaan maailmaa uusien linssien läpi. Opittuasi hyödyntämään kolminaista kompassia näet selvästi, missä asioissa sinun pitää kasvaa suhteessasi Jumalaan. Ymmärrät myös, miksi muut kristityt ajattelevat, tuntevat ja toimivat aivan toisin kuin sinä, ja millä tavoin sinun hengelliselle kasvullesi tärkeät askeleet saattaisivat olla soveltumattomia tai peräti haitaksi toisille.” Miten maalaat maailmasi -kirja

Tämä kolminainen kompassi muodostuu kolmesta väristä: vihreä, punainen ja sininen. Vihreän painopiste on suvaitsevaisuudessa ja sosiaalisessa oikeudenmukaisuudessa. Punainen keskittyy evankeliointiin ja opetuslapseuttamiseen ja sininen tunnetason terveyteen ja hengelliseen voimaan. Jokainen kristitty ja seurakunta on ”erivärinen”, muodostuu erilaisesta yhdistelmästä näitä värejä. SLK:n kokonaisajattelussa tavoite on olla runsaasti oma itsensä ja samalla värien avulla ymmärtää erilaisuutta, eli sallia toisen olevan runsaasti oma itsensä, omanvärisensä.

 ”Mikä on kolminaisen kompassin salaisuus?”

Pohjimmiltaan se on tämä: siirtyminen lähemmäksi elävää Jumalaa. Se tuo seurakuntaan tasapainoa ja terveyttä, voimaa ja viisautta, syvyyttä ja ennakkoluulottomuutta. Se vapauttaa ”aivan itsestään” -kasvun, kuten me sitä kutsumme. Se houkuttelee ihmisiä seurakunnan ulkopuolelta, koska he vaistoavat, että sellaisessa seurakunnassa on magneettista vetovoimaa. He tuntevat vetoa tähän magneettikenttään ennen kuin edes tajuavat, että vetovoiman lähteenä on Jumala. Ja yksi tuloksista sellaisen seurakunnan piirissä on numeerinen kasvu, vaikka käsitettä ei olisi edes käytetty koko prosessin kuluessa.” Miten maalaat maailmasi -kirja.

Placeholder Image

5.  Mitä muuta?

Klikkaa tästä ja kysy lisää. Samalla sivulla voit antaa palautetta.

Kiitos kun näin teet!