Seurakuntakasvu Pyhän Hengen voimassa

 

Lukemassa_Näin_toteutuuJotkut kristityt ajattelevat, että Seurakunnan luontaisen kehityksen (SLK) periaatteet ”eivät ole todella hengellisiä”. He eivät varsinaisesti taistele niitä vastaan ja he saattavat jopa käyttää yhtä niistä silloin tällöin, mutta lievästi sanottuna: eivät he myöskään innostu niistä. Heidän mielestään Pyhän Hengen työ on aivan erilaista kuin SLK kirjoissa kuvatut periaatteet.

C. A. Schwarz kommentoi heille: ”Olen pyrkinyt osoittamaan, että vaikka sellainen näkemys olisi kuinka yleinen tahansa, se muistuttaa enemmän hengellistävää ajattelutapaa kuin sitä Pyhää Henkeä, jonka kohtaamme Raamatussa. Seurakuntakasvu Pyhän Hengen voimassa ei tarkoita piittaamattomuutta Jumalan periaatteista. Se tarkoittaa noiden periaatteiden panemista toimimaan seurakunnissamme niin suuressa määrin kuin mahdollista, vaikka ne näyttäisivätkin epätavallisilta ja vaikeilta noudattaa, olisivat perinteemme vastaisia tai jopa satuttavia.”

Kaikkivaltiaat ihmiset?

Seurakunnan luontainen kasvu on kaiken sellaisen vannoutunut vihollinen,
mikä yrittää rakentaa Jeesuksen Kristuksen seurakuntaa omin voimin. Tämä ei tarkoita hyökkäystä kuvitteellisia, itsevarmoja uskovia kohtaan, jotka julistavat: ”Mihin me Pyhää Henkeä tarvitsemme? Omat menetelmämme toimivat itsestään!” En ole kertaakaan
kohdannut moista röyhkeyttä. Ei, tarkoitamme tässä seurakuntakasvulla ”omin voimin” jotain aivan muuta: uskovia, jotka hyvin tietoisesti haluavat toimia Pyhän Hengen voimassa mutta jotka käytännössä korvaavat Jumalan työn ihmisponnisteluilla.

Aina kun viittaamme kintaalla seurakuntakasvun perusperiaatteille, jotka opimme Raamatusta ja jotka oma kokemuksemme on osoittanut oikeiksi; aina kun emme piittaa kasvuautomatiikasta, jolla Jumala itse rakentaa seurakuntaansa; ja aina kun yritämme — tietämättömyyttämme tai hengellistä röyhkeyttämme — käyttää tehottomia
ja työläitä menetelmiä, silloin toimimme omin voimin.

 

Seurakunnan luontainen kehitys on laadittu Jumalan luomista ja meille paljastamista
periaatteista. Tämä teema on SLK:n punainen lanka. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tällainen ajattelutapa olisi ”jumalallista alkuperää”. Sehän olisi mieletöntä.
Ei, vaan käsitteistö, jonka olemme valinneet kuvaamaan SLK -periaatteita, ei ole täydellinen.

Seurakunnan_luontainen_kehitys_11_kopio

”Tutkimustekniikat, joita käytimme tunnistaaksemme periaatteet empiirisesti, ovat puutteellisia — kuten kaikki tieteelliset menetelmät. Ja kehittämämme aineisto on paranneltavissa. Mutta kaikki tämä ei muuta yhtä perustotuutta: periaatteet, joita olemme haparoiden yrittäneet löytää ja takellellen yrittäneet välittää, ovat peräisin Jumalalta.”
– Schwarz

 

Purjeet ylös!

nelikulmapyoraPiirros kuvaa meidän yrityksiämme panna seurakunta liikkeelle omin voimin
(ks. vas.).

Entä uuden piirroksen (ks. alla) mukaan: mitä seurakuntakehitys Pyhän Hengen voimassa merkitsisi?

 

PurjeetYlösEnnen kaikkea se merkitsisi loppua ”työntämiselle ja vetämiselle” seurakuntaelämässä.

Toiseksi se merkitsisi, että lopultakin käyttäisimme mukavan pyöreitä ”pyöriä”, jotka on jo lastattu kärryyn, sen sijaan että inttäisimme kulmikkaiden käytön tuovan enemmän kunniaa Jumalalle!

Ja kolmanneksi se merkitsisi, että nostaisimme purjeet, jotka ovat hautautuneina pyörien alle, ja rukoilisimme, että Jumala lähettäisi meille Pyhän Henkensä voimakkaan tuulen. Sitten saattaisimme kavuta kärryyn itsekin ja huomata, että kaikkein mieluisinta Jumalalle on vastata noihin rukouksiin.

SEURAKUNNAN LUONTAINEN KEHITYS -KANSIO

Lähde: 

”Epilogi”

Seurakunnan luontainen kehitys
Terveen seurakunnan
kahdeksan laatutekijää

Christian A. Schwarz

Päivä Osakeyhtiö

—-
SLK -kirjoja on saatavana rajoitetusti.
Kysy: slksuomi@gmail.com

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s