SEURAKUNNAN IHMISSUHTEIDEN MERKITYS JA KEHITTÄMINEN

”Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne.” (Joh. 13:35)

 

RAKKAUDELLISUUS PÄIHITTÄÄ MASSAMARKKINOINNIN JA MASSATAPAHTUMAT

 

Rakkaudella on seurakunnan kasvun tutkimusten mukaan selkeä vaikutus seurakunnan hyvinvoinnin lisäksi myös seurakunnan määrälliseen kasvuun.

           Aito rakkaus tekee seurakunnasta paljon vetovoimaisemman kuin kaikki maailman markkinointiponnistelut, toteaa yli 70 000 aikamme seurakuntaa eri puolilla maailmaa tutkinut Christian A. Schwarz.

Raamatun mukaan alkuseurakunnan jäsenet ”olivat koko kansan suosiossa, ja päivä päivältä Herra liitti heidän joukkoonsa niitä jotka pelastuivat.” (Ap.t. 2:47) Varmasti eräs syy tähän oli seurakuntalaisten välisiä suhteita leimannut hyväntekeväisyys, aitous, vilpittömyys ja ilo. Ei ihme, että kokonaisvaltaista siunausta tulviva seurakunta oli arvostettu ja Jumala siunasi sitä kasvulla.

 

NÄIVETTYNYTTÄ RAKKAUDELLISUUTTA

 

Valitettavasti Rakkaudelliset ihmissuhteet ovat SLK-tutkimusten mukaan monissa   Suomen seurakunnissa surullisen näivettyneessä tilassa. Tästä seuraa vääjäämättä, että antoisista jumalanpalveluksista ja aktiivisesta saavuttavasta työstä huolimatta seurakuntakasvu polkee paikallaan tai taantuu. Ja tämän lisäksi joskus tapahtuu kuten alkuseurakunnassa: jäsenet kokevat, että heitä ja heidän tarpeitaan ei huomioida. Syntyy nurinaa (Ap.t. 6:1). Näin valtatie toiminnan laskusuhdanteeseen on valmis. Onneksi näin ei tarvitse jatkua.

 

MUUTOS ON MAHDOLLINEN

 

OsallistujamääränKEHITYSKokemuspiirissämme on lukuisia ilahduttava esimerkki siitä, että muutos on mahdollinen. Yläpuolella olevassa kuvassa näet erään suomalaisen SLK-seurakunnan jumalanpalveluksiin osallistumismäärän kehitystä. Seurakunta on tehnyt 5 SLK-laatutukimusta. Niiden välissä on paneuduttu kulloinkin ajankohtaisen laatualueen kehittämiseen. Edellisessä tutkimuksessa Rakkaudelliset ihmissuhteet olivat seurakunnan eräs kehityshaaste.  Nyt se ihmissuhteiden laatu on kohentunut huikeasti (SLK-laatuindeksi on nyt 84!). Ei ihme, että jumalanpalveluksiin osallistujien määrän kasvu jatkuu. 

 

 RAKKAUDELLISUUS SEURAKUNTASI JÄSENTEN KANSSAKÄYMISESSÄ


Tässä eräitä ihmissuhteiden laatuun liittyviä avainkysymyksiä, joiden avulla voitte hahmottaa ihmissuhteiden tasoa teidän seurakuntayhteisössänne:

 

·       Kokevatko seurakuntalaiset voivansa luottaa ystäviinsä seurakunnassa?

·       Onko seurakuntalaisten välisessä kanssakäymisessä on paljon iloa ja naurua?

·       Saavatko seurakuntanne jäsen myönteistä palautetta, kun he onnistuvat tehtävässään.

·       Tunnetteko seurakunnassanne ihmisiä, jotka ovat katkeria toisille?

·       Kokevatko seurakunnan palvelustehtävissä toimivat, että heidän johtajansa osoittavat välittävänsä heidän henkilökohtaisista ongelmistaan?

·       Jos seurakuntalaisilla on keskinäisiä erimielisyyksiä, selvittävätkö he ne?

 

Perustelkaa mielipiteenne, kun vastaatte näihin kysymyksiin. Miettikää sitten, minkä kysymyksen kohdalla voitte olla kiitollisia, missä tarvitaan muutosta, mistä epätyydyttävä tilanne johtuu ja kuinka muutokseen pyritään.  

Tässä prosessissa kannattaa hyödyntää SLK -työkaluja: tutkimusta, kirjallisuutta ja valmennusta.

APOSTOLIEN TOIMINTA OLI KÄYTÄNNÖLLISTÄ JA TULOKSELLISTA (Ap.t. 6:1-7)

heikoinlenkkiKun alkuseurakunnassa syntyi ongelmallisten suhteiden ja toimimattoman huolenpidon vuoksi nurinaa, niin se otettiin tosissaan. Ongelma tehtiin tiettäväksi ja ryhdyttiin tarvittaviin rakenteellisiin toimenpiteisiin. Näin siunauksen määrää rajoittava ”saavin alin lauta” oli korjattu.

 

Luukas raportoi tehtyjen ratkaisujen seurauksista:
Jumalan sana levisi leviämistään. Opetuslasten määrä kasvoi Jerusalemissa nopeasti, ja usko voitti puolelleen myös monia pappeja. (Ap.t. 6:7)

Sama voi tapahtua kaikissa seurakunnissa, koska Herra on sama tänäänkin (Hebr. 13:8).

Mutta edellytys on, että me Herran työtoverit osoitamme samaa tilannetajua ja käytännöllistä ongelmanratkaisukykyä, jota osoitettiin alkuseurakunnassa.

SLK Suomi on olemassa, jotta tämä toteutuisi ja ”että työnne tuottaisi teille yhä enemmän hedelmää.” (Fil. 4:17)

Koneella2Kari Pölönen
kari.polonen@gmail.com

0400 173 365

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s