Getsemanen puutarhurin neuvoja

Ohjeita hedelmäpuiden (lähinnä omenapuiden) leikkauksesta ja raamatunkohtia, joiden opetuksia voi verrata näihin ohjeisiin.

1.      Kuivat ja kuolleet oksat poistetaan ensin

 Vertaa Joh. 15:1,2a.

2. Kun halutaan yksilatvainen puu, niin kilpalatva(t) poistetaan. Kilpalatvaksi nimitetään sitä oksaa, joka lähtee rungosta ja pyrkii nopealla pituuskasvulla ohittamaan varsinaisen rungon. Joskus näkee tämän seurauksena että varsinainen latva surkastuu ja ”oksasta” tulee latva. Oksasta saa tulla latva vain silloin kun varsinainen latva on kuollut.

Vertaa yksilatvaisuutta: ”Minä olen tosi viinipuu…” + Ef. 1:22,23.

Vertaa väärään itsetuntoon ja isotteluun: Gal. 6:3.

3. Sisäänpäin kääntyvät oksat leikataan pois. Oksien luonnollinen kasvu on ulospäin, ei sisäänpäin. Leikkauksessa huomioidaan myös että latvusto on muodoltaan tasapainoinen, ei toispuoleinen.

 Vertaa evankelioimiseen ja hengelliseen tasapainoisuuteen, Joh. 7:37, 38.

4. Alaspäin kasvavat oksat leikataan pois, haittaahan se esim. nurmenleikkaustakin. Tietysti ei koske esim. niitä puita, jotka tunnetaan riippaversioina, niissä luonnoton kasvusuunta on ylöspäin

Vertaa väärään alistumiseen, Hebr. 12:12.

Jumala on luonut ”riippaversojakin”; Tuomas, Paavali? Ef. 3:8,

5. Toisiaan hankaavista oksista leikataan toinen pois. Jos ei leikata, niin kuori voi vahingoittua ja molemmat alkavat sitten lahota, tai joskus ne sitten kasvavat vaan yhteen.

Vertaa keskinäisiin riitoihin, Room. 12:18-21, Ap.t. 15:37,38.

 6. Kun leikataan niin on hyvä huomioida, että leikataan oikeana ajankohtana. Esim. kirsikkapuuta, koivua ja vaahteraa jos leikkaa keväällä, niin koko puu voi kärsiä siitä ja kuivua kokonaan. Niiden leikkausaika on loppukesästä

Vertaa Kol. 4:6, 1. Kor. 9:19-21. Tilannetaju on hedelmällisen työn ehdoton edellytys.

7. Kun poistat oksan, niin leikkaus tulee suorittaa runkoa myöten, tappia oksasta ei saa jäädä. Amatöörit kun leikkaa puita, niin sen erottaa melkein aina siitä, että ”tapit” on jätetty. Kun jättää tapit, niin haavan päälle ei kasva leikkaushaavaa suojaavaa ”kaulusta”, vaan se oksan tynkä lahoaa ensin itse ja päästää sitä kautta runkoon sen lahonalun, niin että runkokin sitä kautta turmeltuu.

Hebr. 12:15, ”katkeruuden juuri…”

8. Monesti kun leikataan rajusti puuta niin sen seurauksena kesän aikaan ilmaantuu runkoon ja oksiin vesiversoja. Ne kasvavat nopeasti ylöspäin mutta eivät tuota hedelmää. Siispä myös vesiversot, niin uudet kuin vanhatkin joutavat pois.

Vertaa sielullisuuteen (ja uskottelukarismaattisuuteen), Juuda 1:12b,16b.

Huomaa, tätä voi olla vanhassa ja uudessa kasvustossa.

Mistä nämä johtuvat? ”Kun leikataan rajusti.”

Oikea asenne seurakunnan työyhteyden ulkopuolella oleviin: Fil. 1:15-18.

Kari Pölönen

Jätä kommentti